Sapientia et Veritas: Chemarea sacră a jurnalismului thumbnail

Sapientia et Veritas: Chemarea sacră a jurnalismului

Prolog:

Titlu din media electronică: „Radu Naum susține că are informații bombă din interiorul lui Dinamo! Kopic și un jucător, aproape de bătaie: „Mi-a zis cineva din interiorul echipei”

„Adevărul este sfânt, iar minciuna este profană”. Așa spunea marele filosof antic Pitagora. În esența sa, jurnalismul este o profesie nobilă, ale cărei rădăcini se înfig în solul fertil al adevărului și ale cărei ramuri se întind spre razele strălucitoare ale cunoașterii.
La fel ca zeița greacă a înțelepciunii, Atena, jurnaliștii demni de această chemare purtătoare de făclie trebuie să se ridice deasupra norilor înșelăciunii și să pătrundă prin întunericul ignoranței. „Sapere aude” – îndrăznește să fii înțelept – îi îndemnă Horațiu pe acești cavaleri ai cuvântului tipărit.

Căci darurile cuvintelor lor formative sunt teribile – ele pot lumina sau întuneca, pot educa sau dezinforma, pot zidi sau ruina. „Vocația cea mai frumoasă este aceea de a spune adevărul”, scria marele Anatole France. Prin urmare, jurnaliștii au datoria sacră de a fi arhonți ai faptelor verificate, purtători de făclie ai luminii raționale în vastul imperiu al relativismului subiectiv.
În fața progresului tehnologic, informațiile false sau distorsionate se răspândesc asemenea ierbii sălbatice, amenințând să înăbușe rațiunea însăși. Deci, acum mai mult ca oricând, este nevoie de muncitori harnici în ograda faptelor, care să smulgă cu îndârjire rădăcinile minciunii.

„Adevărul este simplu și trăiește o viață eternă, pe când minciuna este complicată și trecătoare”, observa poetul Chuang Tzu, patriarhul taoismului. Să vă amintiți aceste cuvinte înțelepte ori de câte ori sunteți ispitiți să vă îmbrățișați vanitatea cu îmbrăcămintea minciunii.
Credibilitatea este aurul jurnalistului adevărat. A o risca în schimbul unor monede false de senzațional ieftin înseamnă un păcat împotriva întregii profesii. „Solidă este acea minte pentru care faptele sunt convingătoare dovezi”, aprecia Heraclit din Efes. Fiți acei oameni de caracter solid!

În final, chemarea demnă de jurnalist cere un sacrificiu nobil – acela de a pune adevărul mai presus de orgolii meschine și interese înguste. Aceasta este porunca sacră pe care trebuie să o îmbrățișați cu toată ființa, dacă vreți ca munca voastră să strălucească precum o torță în negura vremurilor.

„Omnia vincit veritas” – adevărul învinge totul, șoptește vocea din măruntaiele Oracolului. Vă rog să ascultați acest îndemn etern și să vă ridicați ca apărătorii inviolabili ai „sapientia et veritas” – înțelepciunii și adevărului.

Distribuie și prietenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *