David Popovici, dublă de AUR la Campionatul European de la Belgrad thumbnail

David Popovici, dublă de AUR la Campionatul European de la Belgrad

David_Euro_2024În drumul spre Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici s-a oprit la Belgrad pentru a-și testa potențialul, în cadrul Campionatului European de seniori. Valorosul înotător de la CS Dinamo și-a validat pregătirea prin cucerirea a două medalii de aur (100 și 200 m liber) și prin timpi de top mondial.

David și-a început aventura la Campionatul European cu proba de 100 de metri liber: 47,90 în serii și 47,82 în semifinale au fost timpii de referință, pentru el și pentru probă, în ambele faze. Finala s-a desfășurat pe 19 iunie, cu un David hotărât să-și testeze limitele de moment. Rezultatul: o alunecare superbă și un timp care a făcut lumea înotului să-și întoarcă privirea spre Belgrad: 46,88, la numai 8 sutimi de secundă de recordul mondial deținut de chinezul Zhanle Pan (46,80).

„Am încercat să plec mai tare decât în calificări și semifinale. L-am întrebat pe domnul Adi (nr  antrenorul Adrian Rădulescu) dacă ar fi o greșeală și dacă e normal să îmi fie frică. Mi-a zis să nu îmi fac griji, nu se va întâmpla nimic. Mi-a zis să încerc să plec cât de tare pot. Am plecat cât de tare am putut, am întors cu al doilea cel mai rapid sprint din istorie, așa cred. Dacă nu chiar primul. Trebuie să am mai multă încrede în mine. Eu pot! Nu mă așteptam la timpul ăsta. Nu mă gândeam la medalie. Mi-ar fi plăcut să câștig aurul, era undeva în spatele minții. Singurele obiective au fost să plec rapid, să îmi iasă elementele tehnice și să mă întorc și mai tare. Atât!”, a declarat imediat după cursă David Popovici.

”Racheta” de la ștafetă: 46,66 pe sută!

Pe aceeași distanță, de 100 de metri liber, David a mai făcut demonstrație de forță. În calificările probei de ștafetă 4×100 de metri liber, a înotat în ultimul schimb cu două ture de bazin încheiate cu un fabulos 46,66! Al doilea bazin înotat (50 de metri) a fost parcurs cu cel mai bun timp din istorie, 22,72. Rezultatul nu a putut fi omologat ca record mondial (acel 46,66), pentru că a înotat în ultimul schimb și startul se face lansat. Chiar dacă special pentru a-și testa limitele, David a optat pentru un start semi-lansat, în urma unei strategii făcute cu antrenorul său. Cu ștafeta României (David Popovici, George Adrian Rațiu, Alexandru Szilagyi și Patrick Sebastian Dinu), Davis a încheiat finala pe locul 5, cu un timp de 3:14,02, nou record național.

RKZ_1469x

Referință: al cincilea timp de istorie la 200 m liber

În paralel cu ștafeta, David și-a făcut pașii și pentru proba de 200 de metri liber. Și-a dozat efortul bine între serii și semifinală și a ajuns în ultimul act pe cel mai bun culoar, rezervat înotătorului cu cel mai bun rezultat. Finala a fost o explozie. David a înotat tare, așa cum făcea în urmă cu doi ani la Europeanul de la Roma, și a câștigat proba cu un avans de aproape patru metri în fața lituanianului Danas Rapsys. Timpul lui David a fost remarcabil: 1:43,13, al cincilea timp din istorie pe această distanță! Timp de 100 de metri, a fost în interiorul recordului mondial (1:42,00 – stabilit de germanul Paul Biedermann). În urmă cu doi, Dabid izbutise 1:42,97. Și acum a fost foarte aproape să coboare cu 1:43.

Strategia de cursă a fost devoalată de David după festivitatea de premiere. ”Am încercat să plec cât de tare pot, în același timp să mențin și un easy speed, o viteză mare, dar constantă, apoi să accelerez pe al treilea 50, după care pe ultimul să încerc să-l bubui. Asta am vorbit fix înainte de cursă. E strategia noastră obișnuită. Încerc să-mi fac cursele, să mă bucur de concurs, de soare, nu în fiecare zi am șansa să concurez alături de Djakovic, de Rapsys. De obicei, când am antrenament de 200 sau sută liber, trebuie să mă antrenez singur. Și ajută mult să mă antrenez, în ghilimele, în condițiile astea de concurs”, a punctat David pentru gsp.ro.

”Abia aștept Jocurile Olimpice”

David s-a întors de la Belgrad cu două medalii de aur. De fapt, și-a păstrat titlurile cucerite în urmă cu doi ani la Roma. Pe lângă medalii, el a mai câștigat ceva: un plus de încredere. Europeanu i-a validat programul de pregătire gândit împreună cu Adrian Rădulescu și cu echipa sa. David în acest moment a dovedit că poate! Are resurse, înoată din nou repede.

”Mă bucur să adaug două medalii de aur în palmares. Ca întotdeauna, nu m-am dus setat să iau medalii. Dar mă bucur că am înotat destul de bine şi că am luat medalii. M-am concentrat pe cursele noastre, am stat focusaţi şi ne-a ieşit bine. Am rivali, cred că n-ar fi prea înţelept din partea mea să spun că nu am rivali, am rivali pe orice continent, inclusiv în Europa. Nu ne-am pregătit mult pentru competiţia asta pentru că a fost o etapă în drumul spre Jocurile Olimpice. Ne-am întrecut aşteptările, nu ne-am aşteptat să scoate nişte timpi atât de buni. Mi-a oferit mai multă încredere treaba asta, am mai multă încredere acum în mine. De abia aştept Jocurile Olimpice, dar aştept şi vacanţele”, a fost declarația de la sosire a lui David Popovici.

Pe 28 iulie, în Paris La Defence Arena, David Popovici va lua startul în povestea lui cea mai importantă. Startul olimpic va fi cu proba de 200 de metri liber.

Credit foto: Raed Krishan / gsp.ro

CS Dinamo, 24 iunie 2024

Distribuie și prietenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *