EXCLUSIV: Discuție despre ,,Arcul de Triumf” și gazon! De ce arată atât de rău terenul thumbnail

EXCLUSIV: Discuție despre ,,Arcul de Triumf” și gazon! De ce arată atât de rău terenul

Stadionul „Arcul de Triumf” a fost o gazdă excelentă pentru Dinamo în anul 2024. Doar în acest sezon am câștigat 4 meciuri și am remizat aseară.

Dinamo nu a pierdut niciun meci pe „Arcul de Triumf” în 2024, însă ieri s-a observat o problemă importantă.

Starea gazonului este una problematică și, din păcate, lucrurile nu se pot îmbunătăți prea curând. În direct, la emisiunea „19 Fix, Despre Dinamo”, a fost invitat Radu Popa, directorul CSN „Arcul de Triumf”, cel care se ocupă de administrarea bazei sportive. În cadrul emisiunii moderate de colegii noștri, Andrei Metehau și George Jaravete, acesta a explicat de ce gazonul nu poate fi îmbunătățit și când ar putea exista o oportunitate reală pentru refacerea acestuia.

,,Gazonul este hibrid, 3% parte de plastic, parte hibridă, și, din păcate, acest hibrid nu poate fi schimbat cu rulouri, ca pe Arena Națională sau pe alte arene, și trebuie doar însămânțat. Ce înseamnă însămânțarea? 4-5 săptămâni, minim, pentru creșterea ierbii și înierbarea solidă, timp în care nu se poate juca.

Noi nu am avut această oportunitate, nu am avut timpul necesar, pentru că am deschis porțile tuturor evenimentelor și m-a durut sufletul. Am deschis porțile și din alt motiv: din cauza sărăciei. Sărăcia m-a învățat să fac un management bun și să aduc venituri importante către stat, prin punerea la dispoziție și închirierea stadionului. Aceasta este condiția principală la acest tip de gazon hibrid. Dacă pe Arena Națională se poate schimba ruloul de gazon și într-o săptămână, zece zile, să se joace, la noi, din păcate…

Căutăm soluții pentru această lună. A ajuns să fie timpul mai important decât banii. Banii poate îi vom găsi pentru a-l reface, dar timpul este mai important. Poate vom avea o pauză în care meciul Dinamo-FCSB să se poată juca pe Arena Națională, cu siguranță. Și caut o pauză de o lună de zile, astfel încât să putem să-l reînsămânțăm, să-l curățăm, să-l reînsămânțăm pentru a putea juca.

Să știți că specialiștii din România, avem chiar și geografic, Facultatea de Agronomie lângă noi, care a dat de-a lungul anilor foarte mulți specialiști. În România există ingineri horticoli foarte buni. Problema mare este că lumea nu înțelege că este o suprafață naturală pe care nu poți să o folosești zilnic pentru tot felul de evenimente. Și vine reversul medaliei. Dacă joci prea multe meciuri, uitați-vă la stadioanele mari ale lumii: acolo se joacă la două săptămâni, iar în rest nu intră nimeni, nu se antrenează nimeni acolo. Am vizitat Allianz Arena din München.

Noi avem două instalații de fotosinteză și de lumină pentru iarnă, cu ultraviolete. Două mici: una micuță și una puțin mai mare. Acolo tot stadionul era plin de astfel de instalații. Și toate stadioanele din lume sunt așa. Oamenii investesc foarte, foarte, foarte mult. Noi suntem ruda mai săracă, din păcate, a celorlalte stadioane din România. Nu ne comparăm cu bugetul de la Arena Națională. Dar, totuși, cred că am avut eficiență și avem eficiență. Și da, mi s-a spus atunci, la începutul discuțiilor și controverselor cu Burcă…

Anul trecut însămânțasem gazonul, însămânțasem terenul și nu se putea juca o lună de zile. S-au făcut niște presiuni fenomenale, atât din partea lui Dinamo, care își dorea normal să joace, cât și din partea celor de la Farul. Farul, la un moment dat, s-a supărat. Nu vreau să spun ce își doreau ei, dar voiau ca Dinamo să nu aibă stadion și să piardă la masa verde. Dar asta este altă discuție. Am făcut un compromis. Gazonul era însămânțat de două-trei săptămâni și s-a jucat. Toată lumea se întreba de ce am dat voie să se joace. Pe de altă parte, toți au implorat să se joace acel meci. Am făcut un compromis cu banii pe care i-am primit din închiriere.

Nici nu știi cum să procedezi. Dacă nu jucam acel meci, peste două-trei săptămâni gazonul ar fi fost bun. Am jucat meciul, s-a stricat. Dar, cu banii pe care i-am obținut din închiriere, am reușit să-l refacem. Trebuie tot timpul să pui în balanță absolut toate aspectele: parametrii financiari, vremea, timpul, meciurile. Nu ai cum să reușești altfel. De exemplu, echipa națională de fete a României anunță meciurile la UEFA cu șase luni înainte. Eu nu pot să le spun: „M-am apucat în toamna asta să refac gazonul.” Au dat Arcul de Triumf ca teren pentru meci. Acolo trebuie să joace. Deci nu-i o glumă.”, a declarat Radu Popa la ,,19 Fix, Despre Dinamo”.

Distribuie și prietenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *