Șeful centrului de copii și juniori de la Dinamo explică de ce alb-roșii nu mai au anumite grupe la Liga Elitelor. thumbnail

Șeful centrului de copii și juniori de la Dinamo explică de ce alb-roșii nu mai au anumite grupe la Liga Elitelor.

Au apărut foarte multe informații în public referitoare la Centrul de Copii și Juniori de la Dinamo și la faptul nu mai avem echipe în Liga Elitelor.

În acest sens am stat de vorbă cu domnul Marius Dulca, seful CCJ Dinamo, care ne-a oferit câteva răspunsuri.

Cum s-a ajuns ca Dinamo să nu mai aibă echipă înscrisă în Liga Elitelor pentru sezonul următor?
Echipele participante în competițiile de elită sunt stabilite în funcție de clasamentul clasificării academiilor. În competițiile Liga de Tineret și Liga Elitelor U17 participă primele 24 de academii din țară, iar în Liga Elitelor U16 și U15 participă primele 48. În urma poziției ocupate de Dinamo în acest clasament, nu vom putea participa în Liga de Tineret și în Liga Elitelor U17, dar vom avea drept de participare în competițiile Elită U16, U15, U14 și U13.

Care sunt motivele concrete pentru care echipele U17 și U19 nu au fost înscrise în Elită?
Dosarul de clasificare a academiilor conține șapte domenii de evaluare. Un capitol important, cu o pondere mare în punctaj, este Infrastructura și facilitățile. Din 2021, de când Centrul de Copii și Juniori Dinamo 1948 a fost alungat din Complexul Sportiv Dinamo, infrastructura a devenit principala problemă. Consecințele acelei decizii încă se resimt.
Un exemplu concret: pentru a obține punctaj maxim, clubul trebuie să dețină în proprietate sau în concesiune (pe minimum 25 de ani) bazele sportive folosite pentru antrenamente și meciuri. Acest aspect are o pondere foarte mare în punctajul final și reprezintă un minus major pentru Dinamo.

Al doilea sector la care am suferit este legat de rezultate: se iau în calcul ultimele trei sezoane pentru furnizarea de jucători către echipele naționale și promovarea jucătorilor în Liga 1. Din păcate, în această perioadă centrul a traversat un moment greu, cu condiții minime de desfășurare a activității, lipsa rezultatelor și un număr scăzut de jucători care să fi debutat în Liga 1. Cei care au reușit (precum Bani sau Amzar) nu mai intră în calcul, pentru că ieșiseră deja din intervalul evaluat. Acest context a afectat semnificativ punctajul final.

Când ați aflat că există riscul să nu mai participați în Liga Elitelor și ce măsuri ați încercat să luați?
Desigur, această situație a fost discutată în cadrul clubului. Ne-am întrebat cum ne putem adapta noului context și cum putem găsi soluții pentru dezvoltarea jucătorilor de 16-17 ani. În procesul de formare a unui jucător, contează: nivelul antrenorilor, calitatea antrenamentului, facilitățile și competiția.
La Dinamo, avem un staff tehnic foarte bine pregătit, un proces metodologic solid, iar antrenamentele și meciurile se desfășoară în baze moderne – Baza Sportivă BDI și Complexul Ion Țiriac. Singurul punct slab rămâne nivelul competiției pentru acești jucători.
În acest sens, analizăm posibilitatea înscrierii grupei U18 în Liga 3, pentru a le oferi tinerilor șansa să evolueze într-o competiție de seniori și să-și continue dezvoltarea.

Există vreo strategie reală de reconstrucție a Centrului de Copii și Juniori? Dacă da, care sunt pașii concreți?
Dinamo a suferit în ultimii ani la nivel de organizare și funcționalitate a centrului de copii și juniori, iar consecința directă a fost lipsa „produsului finit” – tânărul jucător. În ultimul an, centrul – la fel ca și clubul – a început să se dezvolte pas cu pas, atât ca structură, cât și din punct de vedere calitativ și organizatoric.
Obiectivul nostru este ca, în următorii ani, Dinamo să beneficieze de jucători formați intern, care să poată face față la nivel de Liga 1 sau Liga 2. Reconstrucția se bazează pe structură solidă, scouting, formare și susținere individualizată a jucătorilor promițători.

Există în prezent colaborări cu alte cluburi pentru relocarea jucătorilor sau pentru eventuale parteneriate?
În prezent, Dinamo are un număr de 7 jucători (născuți în 2006–2007) împrumutați la echipe din Liga 2 și Liga 3. Ne dorim ca acest număr să crească în următorii ani, pe măsură ce mai mulți tineri vor trece spre etapa de maturizare fotbalistică și vor face pasul spre seniorat.
Pentru ca aceștia să performeze la un nivel înalt, trebuie să identificăm mediile potrivite pentru dezvoltarea lor și să monitorizăm constant progresul fiecăruia.

Suntem într-un proces real de reconstrucție, conștienți de istoria și tradiția clubului Dinamo, de renumele centrului de copii și juniori, precum și de standardele impuse de valorile acestui club.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *