Un subiect de discuție în ultima vreme este legat de situația lui Zeljko Kopic pe banca lui Dinamo.
Antrenorul echipei noastre nu a vorbit în niciun moment de viitorul său la Dinamo după finalul acestui sezon. Conform contractului, acesta are prelungirea asigurată în cazul în care îndeplinește obiectivul salvării echipei de la retrogradare, care nu este specificat cum să fie realizat, atâta timp cât este îndeplinit. Au fost mai multe voci, oameni de fotbal, care au spus că nu ar trebui să mai continue după parcursul lui Dinamo din ultimele luni. Însă cred că ceea ce a făcut Kopic la Dinamo nu poate fi redus doar la o lună de activitate, trebuie privit per ansamblu.
Mai mult decât un antrenor: În primul rând, după plecarea lui Gabi Glăvan, așa cum am folosit expresia în diverse rânduri, Kopic a fost mai mult decât un antrenor. În Turcia spuneam că ,,In Kopic we trust” pentru a doua parte a sezonului, deoarece el antrena, el propunea și jucători, căuta fotbaliști, își dădea acordul, pentru că nu am avut director sportiv, ceea ce este grav la un asemenea nivel. Totuși prin Kopic au fost aduși niște jucători de un nivel peste media echipei, care și-au pus amprenta.
Are nevoie de suport: Kopic are nevoie de sprijin pe partea aceasta, în ceea ce privește activitatea de antrenor, să aibă un director sportiv, să fie implementată o strategie coerentă propice performanței, nu heirupul din ultimul an, în care s-a construit doar pentru a ne salva, cu jucători aduși pe termen scurt și cam atât, nimic pentru viitor.
Un altfel de mercato: Consider faptul că Mister are dreptul la o perioadă de transferuri în adevăratul sens al cuvântului, în care să nu fim pe loc de retrogradare, la 8 puncte de locurile de baraj, cu puține opțiuni și mai degrabă ușor de refuzat. Cu un buget adecvat, cu o piață ofertantă, cred că Kopic ar putea propune niște ținte interesante pentru fotbalul românesc, să aducem jucători pe care nu trebuie să îi punem noi pe picioare,să nu fie la odihnă și tratament aici, fotbaliști aduși în criză de timp. Dacă în iarnă a putut propune jucători precum Darko, Milanov sau Pavicic, poate în vară va reuși și alte ținte interesante.
Staff profesionist: Ce mi-a plăcut de la bun început este modul în care și-a format staff-ul la Dinamo. A adus un antrenor secund care este top, mă refer la Marijo Tot, un secund care l-a ajutat foarte mult, avem doi preparatori fizici, doi antrenori cu portarii, un analist video full-time, în privința staff-ului s-a mers la nivelul următor. Nu spun că nu se poate și mai bine, dar totuși a propus un altfel de model față de ceea cu care eram obișnuiți.
Să formeze o echipă: În situația în care s-a aflat Dinamo, cu jucători transferați parcă în fiecare lună a anului, nu s-a putut forma o echipă și când au apărut dificultăți, au apărut și probleme. Prin urmare, trebuie eliminate ”problemele” din lot, apoi Kopic să încerce să lege puțin relațiile între jucători, să fie formată o echipă în adevăratul sens al cuvântului. Nu ține de a fi români sau străini, dar trebuie să formeze un grup unit.
Parcursul din sezonul regulat: În sezonul regulat, Kopic a avut o medie excelentă de puncte. În 13 etape, Dinamo a obținut 19 puncte, asta în condițiile în care a preluat echipa în plin sezon,cu două zile înainte de primul meci și lotul s-a schimbat total în pauza competițională. 6 victorii, un rezultat de egalitate și 6 înfrângeri a obținut în 13 meciuri. Cu media aceasta ar fi obținut 44 de puncte într-un sezon cu 30 de meciuri, suficient pentru a merge în play-off. Să nu uităm, Dinamo era la 10 puncte de baraj în momentul în care Kopic a preluat echipa. 43 de puncte au avut Sepsi si Farul la finalul sezonului regulat.
1.46 puncte per meci a fost media echipei în sezonul regulat sub comanda lui Kopic
Parcursul din play-out: Aici lucrurile nu au mers deloc bine și au fost atrase multe critici pentru Kopic, mai ales pentru seria infernală de goluri încasate în prelungiri. Dinamo a primit gol în minutul 90 și ulterior în 5 meciuri din play-out și astfel au fost irosite nu mai puțin de 8 puncte, care ar fi fost suficiente pentru salvarea directă en-fanfare. Nici nu erau necesare 8 puncte, măcar jumătate dintre el ar fi adus salvarea directă, fără baraj. Dar în 9 meciuri din play-out, Dinamo a obținut 2 victorii, 4 rezultate de egalitate și 3 înfrângeri. Locul de baraj a fost obținut cu șansă, în ultima etapă. Cu siguranță are și partea lui de vină pentru ceea ce s-a întâmplat în ultima parte a sezonului, dar nu este singurul vinovat și nivelul lotului, calitatea unor jucători nu a fost cea așteptată.
1.11 puncte per meci este media echipei în play-out
Final de sezon: Luni vom pune punct sezonului, într-un fel sau altul, normal că ne dorim și credem că va fi bine după victoria din tur, Dinamo este mai bună și trebuie să arate acest lucru și în manșa retur, apoi eu cred că ar trebui să fie asigurată continuitate pentru Kopic, care merită această șansă. Dar desigur, decizia nu este la mine și poate cei din club vor gândi altfel.